Alergia na pšenicu

Pšeničná alergia je alergická reakcia na potraviny, ktoré obsahujú pšenicu, tá je pokladaná za jeden z ôsmich najčastejších potravinových alergénov. Alergické reakcie môžu byť výsledkom jedenia pšenice, ale tiež, v niektorých prípadoch, inhaláciou pšeničnej múky. Pšenicu možno nájsť v mnohých potravinách, vrátane niektorých, o ktorých človek možno ani netuší, ako napríklad pivo, sójová omáčka a kečup.

Vyhýbanie sa pšenici je primárna liečba alergií na pšenicu. Lieky môžu byť nevyhnutné pre liečbu alergickej reakcie, ak dôjde k nevedomej konzumácii pšenice.

Alergia na pšenicu je niekedy zamieňaná s celiakiou, ale tieto podmienky sa líšia. Pšeničná alergia generuje pôsobenie protilátok na proteíny prítomné v pšenici. U ľudí s celiakiou, určitý proteín – lepok, spôsobuje abnormálnu reakciu imunitného systému. U dieťaťa alebo dospelého s alergiou na pšenicu, je pravdepodobné, že sa objavia príznaky počas niekoľkých minút až hodín po jedle niečoho, čo obsahuje pšenicu. 

Príznaky alergie na pšenicu zahŕňajú:

  1. -Opuch, svrbenie alebo podráždenie v ústach alebo hrdle
  2. -Žihľavka, svrbiaca vyrážka alebo opuch kože
  3. -Upchatý nos
  4. -Svrbenie, slzenie očí
  5. -Ťažkosti s dýchaním
  6. -Kŕče, nevoľnosť alebo zvracanie
  7. -Hnačka
  8. -Anafylaxia
  9. -Väčšina malých detí s alergiou na pšenicu z nej vyrastie do veku 3 až 5 rokov.
  10. -Anafylaxia

U niektorých ľudí môže alergia na pšenicu vyvolať život ohrozujúcu reakciu zvanú anafylaxia. Okrem iných príznakov a prejavov alergií na pšenicu, anafylaxia môže spôsobiť:

  1. -Opuch alebo zvieranie hrdla
  2. -Bolesť na hrudníku alebo zvieranie
  3. -Ťažkosti s dýchaním
  4. -Problémy s prehĺtaním
  5. -Svetlo, modrá farba kože
  6. -Závraty alebo mdloby
  7. -Rýchly tlkot srdca

Kedy navštíviť lekára?

Ak niekto vykazuje známky anafylaxie, je potrebné okamžite volať lekársku pomoc. Anafylaxia je vážna reakcia, ktorá vyžaduje okamžitú starostlivosť.
Ak má človek podozrenie, že je alergický na pšenicu alebo iné potraviny, mal by navštíviť svojho lekára, aby predišiel možným komplikáciám v budúcnosti.

Ak je človek alergický na pšenicu, expozícia voči pšeničným proteínom pripraví imunitný systém na alergické reakcie. Telo si môže vytvoriť alergiu na niektorú zo štyroch tried pšeničných proteínov - albumín, globulín, gliadín a lepok. 

Zdroje pšeničných proteínov

Niektoré zdroje pšeničných proteínov sú zrejmé, ako je napríklad chlieb, ale rôzne pšeničné bielkoviny, ako napríklad glutén, ktorý je možné nájsť v mnohých pripravovaných potravinách a dokonca aj v kozmetike. 

Potraviny, ktoré môžu zahŕňať pšeničné proteíny zahŕňajú:

  1. -Chlieb a strúhanka
  2. -Koláče
  3. -Keksy
  4. -Raňajkové cereálie
  5. -Cestoviny
  6. -Kuskus
  7. -Krupica
  8. -Špalda
  9. -Pivo
  10. -Hydrolyzované rastlinné bielkoviny
  11. -Sójová omáčka
  12. -Niektoré omáčky, ako je napríklad kečup
  13. -Mäsové výrobky, ako sú párky, alebo údeniny
  14. -Mliečne výrobky
  15. -Zmrzlina
  16. -Prírodné arómy
  17. -Želatinovaný škrob
  18. -Modifikovaný potravinársky škrob
  19. -Sladké drievka
  20. -Želé, želatína
  21. -Tvrdé cukríky

Ak má človek alergiu na pšenicu, môže byť tiež alergický na jačmeň, ovos a raž, ale šanca je mizivá. Ak nie je alergický na iné ako pšeničné zrná, v takomto prípade je strava menej obmedzujúca ako bezlepková diéta.

Niektoré faktory môžu zvýšiť riziko rozvoja alergie na pšenicu:

1. Rodinná anamnéza. Ak rodičia majú potravinové alergie, či iné alergie, ako je senná nádcha, pravdepodobnosť alergii u ich detí je vyššie.
2. Vek. Pšeničná alergia je najčastejšia u dojčiat a batoliat, ktorí majú nezrelý imunitný a tráviaci systém. Väčšina detí vyrastie z pšeničnej alergie, ale u dospelých sa naopak môžu rozvíjať iné alergie,alebo citlivosť na pele tráv.

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email