Na žihľave príroda nešetrila

O žíhľave je všeobecné známe, že má proti reumatické účinky. Traduje sa, že po poprhleni sa žihľavou je človek odolnejší voči reume. Avšak žíhľava vo svojej zálohe skrýva omnoho viac zdraviu prospešných vlastnosti. Žihľava je dvojdomá rastlina známa hlavne pre svoje pichľavé chĺpky umiestnené po celom povrchu. Pri dotyku vyvolávajú známe podráždenie a vyrážku.

Liečivé účinky:

-čaj pripravený zo žihľavy sa dá použiť na liečbu: reumatizmu, úpravu menštruácie, povzbudenie tvorby materského mlieka
-žihľavy sú vynikajúce na liečbu ekzémov
-každodenné pitie odvaru zlepšuje krvný obeh a zdravý rast vlasov
-kloktadlom si zasa pomôžete od áft a bolesti v krku
-čerstvé mladé listy sa môžu použiť pri naparovaní tváre
-žihľavy sú bohaté na vitamíny a minerály
-vďaky antiseptickému pôsobeniu sa žihľava používa ako pomocný liek pri zápaloch dýchacích a močových ciest
-na liečbu chudokrvnosti
-pri tráviacich ťažkostiach
-ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky
-znižuje hladinu krvného cukru,
-pôsobí mierne močopudne,
-proti krvácaniu,
-pôsobí protizápalovo,
-urýchľuje hojenie rán,
-regeneruje pokožku,
-účinky proti poteniu.

Žihľava pomáha aj proti sennej nádche:

Upchatý nos a slziace oči sú dôsledkom dráždenia látkou nazývanou histamín, ktorá sa tvorí v tele ako reakcia na peľ a iné alergény. Žihľava je dobrým zdrojom kvercetínu - flavonoidy, ktoré preukázateľne potláčajú uvoľňovanie histamínu. 

V žihľave sú obsiahnuté tieto dôležité látky:

Chlorofyl má protizápalový a hojivý účinok urýchľuje hojenie rán a regeneráciu pokožky. Pôsobí povzbudivo na metabolizmus a ostatné fyziologické funkcie. Príroda na žihľave nešetrila a tak je bohatá aj na látky ako je kyselina kremičitá, betakarotén, vitamín C, železo, vápnik aj horčík. Nechýbajú ani flavonoidy s  antioxidačnými účinkami či fytoncídy, ktoré ničia baktérie.

Flavonoid a draslík majú detoxikačné a diuretické vlastnosti, pomáhajú pri upokojovaní početných chorobných stavov (napr. detských ekzémov a kĺbových ťažkostí u dospelých).

Návod na užívanie:

Listy, výťažok z nich alebo tinktúru užívajte pri jedle, aby ste znížili riziko žalúdočných nevoľnosti. Ak chcete skúsiť mladé lístky žihľavy ako zeleninu, pamätajte, že úplne mladé výhonky môžete jesť ako šalát, alebo ich tepelne upraviť podobne ako špenát.

Podávanie žihľavy je úplne bezpečné, nie sú známe žiadne kontraindikácie ani nežiaduce účinky. Naopak sa odporúča dlhodobé pitie žihľavového čaju. Špecialitou žihľavy sú očistné kúry, ktoré zahajujeme vždy na jar a na jeseň, kedy sa nám v tele nahromadí celá rada odpadových látok, škodlivín a toxínov, ktorých sa náš organizmus potrebuje zbaviť.

Naposledy zmenené 08/08/2014

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email