Borák lekársky

Borák lekársky je veľmi zaujímavá medonosná bylina. Je jednou z vybraných kuchynských bylín používaných už našimi babičkami, nielen pre lepšiu chuť, ale aj pre ozdobenie jedla. Táto starobylá bylinka vyžaruje charakteristickú aróma podobnú uhorke, a do receptov je v mohých krajinách pridávaná ako jedna z najvyhľadávanejších byliniek v domácnosti.

Botanicky patrí do rodiny Borabinaceae, rodu borago a jej odborný názov je Borago officinalis. Bylina je známa tiež ako Starflower, pretože jej kvety pripomínajú päť cípu hviezdu tmavo modrej farby. Borák je jednoročná rastlina,ktorá dorastá do výšky asi 75 - 90 cm. Rastie v hojnom počte vo vysočinách východnej Európy a Ázie.

Zdravotné výhody boráku

-Borák je jednou z veľmi populárnych kulinárskych bylín, a to najmä v stredomorských krajinách. Bylina obsahuje veľa pozoruhodných fyto-živín, minerálov a vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne zdravie ľudského tela.

-Bylinné časti obsahujú esenciálne mastné kyseliny, gama-linolénové kyseliny, zvyčajne v koncentráciách 17 - 20%. Kyselina linolénová je omega-6 mastná kyselina, ktorá hrá dôležitú úlohu v obnove zdravia kĺbov, imunity a zdraví kože a sliznice.

-Čerstvý borák má vysokú hladinu vitamínu C (kyseliny askorbovej), poskytuje 35 mg alebo 60% DDD na 100 g. Vitamín C je jedným zo silných prírodných antioxidantov, ktorý prispieva k odstráneniu škodlivých voľných radikálov z tela. Spolu s ďalšími antioxidantmi, zlepšuje imunitu, podporuje hojenie rán a má anti-vírusové účinky.

-Borák obsahuje veľmi vysoké množstvo vitamínu A (140% DDD) a karotény. Obe tieto zlúčeniny sú silné flavonoidové antioxidanty. Spolu sa správajú ako ochranné lapače škodlivých voľných radikálov a reaktívnych foriem kyslíka, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri starnutí a rôznych chorobných procesoch.

-Vitamín A má antioxidačné vlastnosti, a je nevyhnutný pre dobrý zrak. Je tiež nevyhnutný pre udržanie zdravej sliznice a kože. Konzumácia prírodných potravín bohatých na vitamín A a karotény pomáha chrániť ľudské telo pred rakovinou pľúc a ústnej dutiny.

-Bylina má dostatočné množstvo minerálnych látok, ako je železo (41% DDD), vápnik, draslík, mangán, meď, zinok a horčík. Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telesných tekutín, ktorý pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Mangán sa používa v tele ako kofaktor pre antioxidačný enzým, superoxiddismutázu. Železo je dôležitým kofaktorom pre enzým cytochróm oxidázy v bunkovom metabolizme. Okrem toho je súčasťou hemoglobínu v červených krvinkách, určuje kapacitu prenosu kyslíka v krvi.

-Bylina je jedným z dobrých zdroj vitamínov skupiny B-komplex, obzvlášť bohatá na niacín (vitamín B-3). Niacín pomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu v tele. Okrem toho rastlina obsahuje riboflavín, tiamín, pyridoxín a foláty v primeranej úrovni. Tieto vitamíny slúžia ako kofaktory v enzymatického metabolizmu v tele.

Naposledy zmenené 06/08/2014

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email