Kôpor vonný patrí medzi unikátne byliny

Kôpor vonný je unikátna trváca bylina v tom zmysle, že jeho listy, ale rovnako aj semená sa používajú ako korenie. Botanicky, patrí do čeľade apiaceae a rodu umbelliferae, čo je veľká skupina kvitnúcich bylín a korenín, medzi ktoré patrí rasca,petržlen, fenikel, atď.

Kôpor je pôvodom zo Stredomoria a východnej Európy. Rovnako ako koriander, rastlina vyžaduje teplé letné podnebie s dobre odvodnenú úrodnú pôdu. Dorastá do výšky Rastie 30-50 cm a má tmavo zelené listy (vetvičky), ktoré sú podobné papradiu, majú mäkkú textúru s bohatou príjemnou vôňou a sladkou chuťou.

Kôprové semená sa používajú ako korenie, majú podobnú chuť a vzhľad ako rasca. Majú svetlo hnedú farbu, oválny tvar s vertikálnym pásikmi a chuť, ktorá je aromatická, sladká a mierne horká. 

Zdravotné výhody Kôpru vonného

-Kôpor obsahuje početné rastlinné chemické zlúčeniny, ktoré sú známe, tým že majú antioxidačné vlastnosti, pomáhajú predchádzať ochoreniam a podporujú zdravie a imunitu.

-Táto populárna bylina neobsahuje žiadny cholesterol a má nízky obsah kalórií. Avšak, obsahuje veľa antioxidantov, vitamínov, ako je niacín, pyridoxín, atď, a diétnu vlákninu, ktorá pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi.

-Kôporové listy (vetvičky) a semená obsahujú mnoho základných prchavých olejov, ako d-karvón, dillapiol, DHC, eugenol, limonén, terpinen a myristicin.

-Esenciálny olej, eugenol v kôpri sa používa pri terapeutickom liečení ako lokálne anestetikum a antiseptikum. Eugenol pomáha znižovať hladinu cukru v krvi u diabetikov.

-Kôprový olej, extrahovaný z kôprových semien pôsobí ako liek proti nadúvaniu, zlepšuje zažívanie, dezinfekčný prostriedok, pomáha pri sekrécii materského mlieka a má sedatívne vlastnosti.

-Rastlina je tiež bohatá na mnoho životne dôležitých vitamínov, vrátane kyseliny listovej, riboflavínu, niacínu, vitamínu A, beta-karoténu, vitamínu C, ktoré sú nevyhnutné pre optimálny metabolizmus vo vnútri ľudského tela.

-Vitamín A a beta-karotén sú prírodné flavonoidové antioxidanty. 100 g kôprových vetvičiek poskytuje 7718 IU alebo 257% z doporučenej dennej dávky tohto vitamínu. Vitamín A je tiež nevyhnutný pre udržanie zdravej sliznice a kože, a má zásadný význam pre dobrý zrak. Konzumácia prírodných potravín bohatých na flavonoidy pomáha ľudské telo chrániť pred rakovinou pľúc a ústnej dutiny.

-Kôpor je vynikajúcim zdrojom antioxidantu vitamínu C. 100 g obsahuje asi 85 mg alebo 140% DDD vitamínu C. Vitamín C pomáha telu vytvoriť odolnosť proti infekčným činiteľom a odstraňovať škodlivé, pro-zápalové voľné radikály.

-Kôpor je dobrým zdrojom minerálnych látok, ako je meď, draslík, vápnik, mangán, železo a horčík. Meď je kofaktorom mnohých dôležitých enzýmov, vrátane cytochróm c-oxidázy a superoxid dismutázy (ďalšie minerály, ktoré slúžia ako kofaktory pre tento enzým sú mangán a zinok). Zinok je kofaktorom mnohých enzýmov, ktoré regulujú rast a vývoj, tvorbu spermií, trávenie a syntézu nukleových kyselín. Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telesných tekutín, ktoré pomáhajú kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Mangán používa telo ako kofaktor pre antioxidačný enzým, superoxid dismutázu.

-Kôpor má všetky znaky funkčných potravín. 100 g kôpru obsahuje len 43 kalórií, ale jeho profil fyto-živín nie je o nič menší, než akékoľvek iné vysoko kalorické zdroje potravín, či už sú to orechy, strukoviny, obilniny alebo mäso.

-100 g tejto byliny obsahuje (% z DDD na 100 g): 37,5% folátov (vitamín B11), 14% vitamínu B-6 (pyridoxín), 23% riboflavínu (vitamín B-2), 140% vitamínu C, 257% vitamínu A, 21% vápnika, 82% železa a 55% mangánu. (Poznámka: DDD- doporučená denná dávka) 

Naposledy zmenené 06/08/2014

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email