Mrlík voňavý napomáha pri trávení

Mrlík voňavý je v Mexiku veľmi obľúbenou rastlinou a práve táto bylinka dodáva silnú pižmovú a pre túto časť sveta jedinečnú chuť ich národnej kuchyni už od staroveku. Mladé výhonky rastliny a listy sa používajú ako zelenina v polievkach, zatiaľ čo dospelé časti štipľavých listov sa pridávajú do iných pokrmov ako fazuľa, ryby a kukuričné pokrmy.

Botanický sa mrlík radí k rastlinám ako amarant, špenát, repa, atď. Vedecký názov je Chenopodium ambrosioides. Mrlík je na pestovanie nenáročná, jednoročná bylina, darí sa jej v dobre odvodnenej piesčitej pôde, pri dostatku slnečného svetla. Dorastá do výšky 60 až 100 centimetrov, má listy špicovitého tvaru s vrúbkovanými okrajmi. Rastlina zakvitá drobnými žlto-zelenými kvetmi. 

Zdravotné výhody Mrlíka

-Mrlík je do značnej miery vnímaný ako liečivá bylina, skôr než kulinárska rastlina. Všeobecne platí, že jeho listy používané v kuchyni pôsobia proti poruchám trávenia a nadúvaniu, čo je výhodou obzvlášť v Mexiku kde národným jedlom je fazuľa a ďalšie potraviny, s vysokým obsahom vlákniny a bielkovín. Avšak, bylina obsahuje mnoho rastlinných živín, ktoré pri ich optimálnom použití pôsobia prospešné pre celkové zdravie ľudského tela.

-Bylina má veľmi nízky obsah kalórií. 100 g listov obsahuje len 32 kalórií. Jej hladké listy poskytujú dostatočné množstvo vlákniny, 3,8 g na 100 g.

-Listy obsahujú mnoho monoterpénových zlúčenín, ako je ascaridol (60-80%), isoascaridol, p-cymen, limonén a terpinen. Ascaridol je toxický pre niekoľko črevných červov, ako sú škrkavky, machovce a iné. Mayovia pili štavu z mrlíka pravidelne, aby sa bránili pred napadnutím parazitmi.

-Bylinné časti, najmä mladé listy sú výborným zdrojom kyseliny listovej, poskytuje 215 ug alebo 54% doporučenej dennej dávky tejto kyseliny. Kyselina listová je potrebná pre syntézu DNA a bunkové delenie. Kyselina listová sa odporúča budúcim mamičkám, pretože bráni vzniku defektov neurálnej trubice u novorodencov, potláča maternicové kŕče a s tým spojenému riziku ukončenia tehotenstva.

-Mrlík má malé množstvo vitamínu A, a niektoré flavonoidové, fenolové antioxidanty, ako je napríklad beta-karotén. Spoločne pôsobia ako ochranné lapače škodlivých voľných radikálov kyslíka a reaktívnych foriem kyslíka, ktoré zohrávajú úlohu pri starnutí a v rôznych chorobných procesoch.

-Bylina obsahuje dostatočné množstvo minerálnych látok, ako je vápnik (27% DDD), mangán, draslík, železo, meď, zinok a selén. Mangán používa telo ako kofaktor pre antioxidačný enzým, superoxid dismutázu.

-Má malé, ale dostatočné množstvo ďalších vitamínov skupiny B-komplex, najmä pyridoxín a riboflavín. Tieto vitamíny slúžia ako kofaktory v enzymatickom metabolizme.

Naposledy zmenené 06/08/2014

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email