Majorán záhradný

Sladký majorán je jednou z najobľúbenejších stredomorských bylín používaných pre svoje kulinárske a liečivé vlastnosti už od staroveku. Bylina má jemne sladkú a štipľavú príchuť.

Botanicky patrí majorán do rodu Labiatae. Jeho odborný názov je Origanum majorana. Sladký majorán je pôvodom z Malej Ázie (Turecko), ale hojne rastie po celom Stredomorí a južných častiach Európy. Rastline sa darí v dobre odvodnenej, vápenatej pôde. Dorastá do výšky asi 75 cm, má štetinatú stonku s mäkkými oválnymi tmavozelenými listami a drobnými ružovo-bielymi kvetmi. 

Zdravotné prínosy majoránu

-Sladký majorán je jednou z veľmi populárnych bylín, a to najmä v oblasti Stredozemného mora. Už oddávna ľudia považovali majorán za symbol mieru, harmónie a šťastia pre jeho zdravotný prínos.

-Bylina obsahuje veľa pozoruhodných fyto-živín, minerálov a vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre optimálne zdravie.

-Bylinné časti obsahujú určité chemické zložky, ako je eugenol sabinen, α-terpinen, cymen, terpinolen, linalool, cis-sabinen hydrát, linalylacetát, terpinen-4-ol a terpineol. Tieto zlúčeniny sú známe tým, že majú anti-bakteriálne vlastnosti

-Čerstvá bylina má vysokú hladinu vitamínu C (kyselina askorbová), poskytovať 51,4 ​​mg alebo 86% doporučenej dennej dávky tohto vitamínu na 100 g. Vitamín C je jedným zo silných prírodných antioxidantov, ktorý prispieva k odstráneniu škodlivých voľných radikálov z tela. Kyselina askorbová podporuje imunitu, hojenie rán a má anti-vírusové účinky.

-Majorán obsahuje mimoriadne vysoké množstvo beta-karoténu, vitamínu A, kryptoxantíny, luteín a zea-xantín. Karotény, xantíny a luteín sú silné flavonoidové antioxidanty. Spoločne tieto zlúčeniny pôsobia ako ochranné lapače voľných radikálov odvodených od kyslíka a reaktívnych foriem kyslíka, ktoré hrajú úlohu pri starnutí a rôznych chorobných procesoch.

-Vitamín A obsiahnutý v bylinke má antioxidačné vlastnosti a je nevyhnutný pre zdravý zrak. Je tiež nevyhnutný pre udržanie zdravej sliznice a kože. Konzumácia prírodných potravín bohatých na vitamín A a karotény pomáhajú telo chrániť pred rakovinou pľúc a ústnej dutiny.

-Zea-xantín je dôležitý diétny karotenoid, selektívne absorbovaný do sietnice lutea macula v očiach, kde poskytuje antioxidačné a ochranné funkcie filtrovaním svetla vstupujúceho do oka. To sa ukázalo ako veľmi prospešné opatrenie proti vekom podmienenom degeneratívnom ochorení makuly (VPDM), a to najmä u starších pacientov.

-Sladký majorán je jedným z najbohatších rastlinných zdrojov vitamínu K, poskytuje 518% doporučenej dennej dávky. Vitamín K zohráva potenciálnu úlohu v budovaní kostnej hmoty podporou osteotrofickej činnosť v kostiach. Má tiež pozitívny vplyv v liečbe Alzheimerovej choroby tým, že obmedzuje poškodenie neurónov v mozgu.

-Majorán obsahuje dobré množstvo minerálov, ako je železo, vápnik, draslík, mangán, meď, zinok a horčík. Draslík je dôležitou súčasťou bunkových a telesných tekutín, ktorý pomáha kontrolovať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Mangán používa telo ako kofaktor pre antioxidačný enzým, superoxid dismutázu.

-Listy sú výborným zdrojom železa, obsahuje 82,71 mg/100 g (asi 1034% DDD). Železo je dôležitým kofaktorom pre enzým cytochróm oxidázy v bunkovom metabolizme. Okrem toho je súčasťou hemoglobínu v červených krvinkách, určuje kapacitu prenosu kyslíka v krvi.

Naposledy zmenené 06/08/2014

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email