Diéta s nízkym obsahom sacharidov

Ak patríte k tým ľuďom, ktorých trápi určité riziko týkajúce sa ochorenia srdca, potom je možno čas porozmýšľať nad obmedzením potravín s vysokým obsahom sacharidov. Metaanalýza zaoberajúca sa výživou, metabolizmom a kardiovaskulárnymi ochoreniami ukázala, že pri jedle pochádza až 45% kalórií zo sacharidov. Ak sa tento pomer podarí znížiť a kontrolovať prísun sacharidov, nielenže to pomôže schudnúť, ale tiež znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. 

Epidemiológovia a svetoví odborníci počas 47 rokov hodnotili epidemiologické štúdie, ktoré porovnávali účinky nízko sacharidových diét oproti diétam z nízkym obsahom tuku (menej ako 30% kalórií pochádza z tukov) a ich vplyv na znižovanie hmotnosti a kardiovaskulárne rizika. A ako sa ukázalo, sú dosť podobné. Obe diéty pomôžu človeku schudnúť, ale nízko sacharidové diéty majú jednu miernu výhodu, pokiaľ ide o zmenu svojho zloženia tela a obvodovej hmotnosti, inými slovami, stravovanie s menším obsahom sacharidov v jedle pomáha odstrániť brušný tuk, ktorý ako je známe je najťažšie odstrániteľný. 

Nízkotučné diéty, rovnako ako stravovanie s kontrolovaným konzumom sacharidov sa ukázali ako veľmi nápomocné pre celkové optimálne zdravie a tiež pri strate telesnej hmotnosti. V minulosti sa diéty na základe obmedzovania sacharidov neodporúčali pre osoby so zvýšeným rizikom srdcového ochorenia, pretože sa predpokladalo, že jesť málo sacharidov by znamenalo, že si ich ľudia musia doplniť príjmom nasýtených tukov. Ale vďaka nedávnemu výskumu sa preukázala súvislosť medzi typom spotrebovaného tuku a srdcovými chorobami, výskumníci zhodne tvrdia, že diétne intervencie pre srdcové choroby je potrebné vždy prehodnotiť. 

Nejde ani tak veľmi o to, vyhýbať sa sacharidom, ale o samotný výber inteligentnej sacharidovej stravy. Sacharidy pochádzajúce zo zeleniny sú iné ako rafinované cukry pridávané do potravín pri ich spracovaní. Ideálne by bolo všímať si etikety na výrobkoch ešte počas nákupu, aby si tak každý mohol kontrolovať všetky zložky v obsahu daného výrobku.

Naposledy zmenené 05/08/2014

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email