Najhoršie stravovanie pre Vaše prsia

Kvôli lepšej prevencii rakoviny prsníka je dobré vziať do úvahy dôležitý dodatok, ktorý bol publikovaný na základe novej štúdie v magazíne národného inštitútu rakoviny v Spojených štátoch. Štúdia potvrdila fakt, že strava s vysokým obsahom tuku je spojená s vyšším rizikom niektorých typov rakoviny prsníka.

Súvislosť medzi príjmom tuku a rakoviny prsníka bola objavená v malej talianskej štúdii pred niekoľkými rokmi, vedci sa rozhodli analyzovať dáta 10062 pacientov s karcinómom prsníka na základe tejto štúdie neskôr preskúmali údaje viac ako 337 tisíc žien v 10 európskych krajinách. Počas výskumu, ktorý trval 11,5 roka, dospeli k jednoznačnému záveru, ktorý potvrdil, že vysoký príjem celkových tukov a nasýtených tukov je priamo spojený s vyšším výskytom pozitívneho karcinómu prsníka, z dôvodu negatívnych vplyvov na estrogénové receptory – ER a progesterónové receptory -PgR. Pozitívne karcinómy prsníka hormonálnych receptorov predstavujú jednu z hlavných subtypov karcinómu prsníka, a to až 60% všetkých karcinómov prsníka. Navyše, strava s vysokým obsahom nasýtených tukov je tiaž spájaná s ochorením HER2, čo je karcinóm prsníka, ktorý sa v tele začne rozvíjať bez expresie rastového faktora HER2. Vedci tvrdia, že rizikové hormonálne faktory súvisiace s rakovinou prsníka sú všeobecne významné pre HER2 negatívnych karcinómov prsníka. 

Spojenie medzi príjmom vysokého obsahu tuku v strave a rakovinou prsníka bolo najprv len podozrením v roku 1970. A pretože tuk je známy tým, že zvyšuje hladiny estrogénu v tele, sa autor tejto štúdie začal zaoberať touto myšlienkou, pričom po rokoch sa mu podarilo získať nezvratný dôkaz, že hormonálne receptory vplývajú na tvorbu karcinómov prsníka, a s väčšou pravdepodobnosťou, než sa pôvodne myslelo je ich tvorba ovplyvňovaná vonkajšími faktormi, u ktorých je známe, že vplývajú na metabolizmus a zvýšenú tvorbu estrogénu. Bývalí štúdie neposkytli presvedčivé dôkazy na podporu tohto tvrdenia, pretože sa zameriavali na rakovinu prsníka celkovo a nie konkrétne na niektorý z podtypov. Je potrebný ďalší výskum zameraný na jednotlivé faktory ovplyvňujúce riziko tvorby rakoviny prsníka, ako napríklad inzulínová rezistencia, ale taktiež podrobnejšie preskúmať vzťah medzi príjmom tuku a hladiny hormónov na podporu týchto teórii.

Už teraz je však dobrý dôvod, aby každý prehodnotil svoje stravovacie návyky, obzvlášť čo sa týka stravy s vysokým obsahom tuku. Denný príjem kalórii pochádzajúcich z tukov by nemal presahovať 20-35% z celkového príjmu. Odporúča sa tiež nahradiť nezdravé nasýtené tuky zdravými mono-nenasýtenými tukmi.

Naposledy zmenené 05/08/2014

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email