Počuli ste už o zdravom tuku ghí?

Už ste počuli o ghí? Nie? Tak čoskoro môžete očakávať tento najnovší produkt radení medzi zdravú výživu na obchodných pultoch a v reštauráciach.

Ghí pochádza z indickej kuchyne, je to vlastne forma "vyčisteného" klasického masla, ktoré môže byť vyrobené z kravského, alebo byvolieho mlieka, ktoré sa upravuje varom vo väčšom tlaku pri nízkom bode varu, pričom sa odparia mliečne prvky a voda. Čo zostáva po tomto procese je vlastne kvapalina s orechovou príchuťou, ktorou je v Indii tradične používaná na dochutenie ryže, šošovice, chleba, ale aj mnohých iných potravín. V indii je ghí, alebo ghee považované za elixír života, dokonca mu pripisujú blahodárne až liečivé účinky schopné vyliečiť všetky choroby. 

Potom, čo bol tento tuk v ústraní po dlhú dobu, ghí nedávno zaznamenal boom v oblasti zdravej výživy ako zdravý tuk. Vzhľadom k tomu, že mliečne sušiny sú väčšinou odstránené, môže byť ghí ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí majú ťažkosti s trávením pri konzumácii nadmerného množstva živočíšnych produktov. Ghí môže byť produkovaný prirodzene bez chemického spracovania, čo je jeho ďalšou výhodou oproti potravinám s obsahom konzervantov, zahusťovadiel, farbív a éčiek, to, že tento tuk neobsahuje žiadne prídavné chemické látky. Veľmi dobré sa na ňom pripravujú jedlá aj pri vysokých teplotách, takže je ideálny aj ako tuk na vyprážanie. 

Takže ghí sa dá žiť opäť o niečo zdravšie, je to naozaj vynikajúca alternatíva oproti mnohým olejom a tukom dostupných v obchodoch, pretože sa jedná o druh masla s rovnakou úrovňou kvalitnej výživovej hodnoty a zároveň nízkym obsahom nasýtených tukov, podobne ako u krémových produktov. Vysoký obsah nasýtených tukov môže mať za následok zvýšenie hladiny LDL cholesterolu v krvi, a to vedie k vyššiemu riziku srdcových ochorení.

Naposledy zmenené 03/08/2014

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email