Proteínové cestoviny pomáhajú schudnúť

Odborníkom u našich českých susedov sa podaril husársky kúsok v oblasti potravinárstva a zdravej výživy, keď prišli s objavom novej potraviny na báze bielkovín tzv. proteínové rezance.

Vo výskumnom potravinárskom ústave našli spôsob spracovania vaječných bielkov do formy, ktorou sa dajú ľahko nahradiť klasické cestoviny a okrem toho, že fakt skvelo chutia, ponúkajú aj nízku kalorickú hodnotu. Vaka tomu môže tento objav svetového formátu významnou mierou prispieť k riešeniu v dnešnej dobe už tak závažného problému, akým je dramatický nárast počtu obéznych ľudí a zvlášť u mladej generácie.

Proteínové rezance, cestoviny sa tak stali novým druhom potraviny, ktorý vzhľadom ale i chuťou pripomína klasické špagety. Rozdiel je však obrovský, pretože proteínové rezance majú nízku energetickú hodnotu, pričom plne nahradia klasické múčne výrobky. Čo sa týka energetickej hodnoty týchto cestovín, tá je až o polovicu nižšia, než u bežných cestovín. Hľadiac na tento fakt sa človek ani pri väčšej porcii nemusí obávať o svoju postavu. Základom nových cestovín je vaječný bielok, ktorý je obohatený o škrob a vlákninu. 

Výhody proteínových rezancov

-sú ideálne pri redukčných diétach

-majú až o polovicu nižšiu energetickú hodnotu, než klasické cestoviny

-sú úplne bezpečné pre diabetikov a osoby trpiace vysokým cholesterolom

-neobsahujú žiadny lepok, preto sú vhodné aj pre bezlepkovú diétu

-majú až päťkrát nižší obsah polysacharidov, ktoré sa v tele premieňajú na sacharidy

-k pocitu nasýtenia dochádza skôr v porovnaní s klasickými cestovinami

-aj samotná príprava je Jednoduchšia a rýchlejšia, pretože rezance sú už hotové, stačí ich ohriať v mikrovlnke alebo jednoducho preplachnúť horúcou vodou

-celkovo príjme človek v porovnaní s bežnými cestovinami o 28% energie menej, navyše táto energia pochádza primárne z bielkovín, ktoré si telo neukladá do energetických zásob v podobe tuku

Cestoviny vyrábané z pšeničnej múky obsahujú z pravidla veľa sacharidov, čo sa pri ich častej konzumácii prajaví na telesnej hmotnosti, ak si človek nedopraje po výdatnej porcii aj dostatok  pohybu. Z tohto dôvodu sa český potravinársky ústav začal zaoberať myšlienkou vytvorenia alternatívnej potraviny, ktorá by dokázala nahradiť sacharidy, a tým znížiť celkovú energetickú hodnotu cestovín. Hoci je energetická hodnota sacharidov a bielkovín prakticky rovnaká, v tráviacom trakte dochádza k úplne odlišným väzbám. Polysacharidy sa v tele štiepia na jednoduché sacharidy a spolu s tukmi sú hlavným zdrojom telesnej energie, ktorú telo potrebuje na všetky aktivity. Ak sa energia nespotrebuje, telo si ju v podobe tukov ukladá, čím vlastne dochádza k obezite. Tieto tuky sa najčastejšie ukladajú v oblasti pása a brucha, čo je zároveň najviac škodlivý tuk, ktorého sa človek zbaví len s veľkou námahou.  Bielkovinová zložka je prevažne využitá organizmom pre jeho metabolickú funkciu, pomáha pri obnove tkanív a raste svalovej hmoty. Bielkoviny sa nepodieľajú na zvyšovaní telesnej hmotnosti, ak tak len pri naberaní svalovej hmoty nie tukov. Okrem toho v prípade proteínových cestovín sa nejedná o živočíšne bielkoviny, ktoré so sebou často nesú aj tuky.

Proteínové cestoviny sa radia medzi nízko energetické potraviny. Potravina je navyše bez prídavku chemických konzervačných látok, čo je nepochybne ďalšou veľkou výhodou v oblasti zdravej výživy. Cestoviny určite ocenia nielen ľudia bojujúci s obezitou, ale rovnako aj športovci  a všetci, ktorí dbajú o svoje zdravie. 

Naposledy zmenené 03/08/2014

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email