Zelené potraviny uzdravujú a detoxikujú telo

Nieje ťažké uhádnuť prečo sa im hovorí všeobecne zelené potraviny. Hoci sa ich konzumácia poslednou dobou stala akousi módnou záležitosťou, dnes pre ich prospešnosť ľudskému telu vznikli rôzne detoxikačné diéty, či rôzne recepty na bežné dni.

Rastlinné potraviny obsahujú farbivo chlorofyl, ktoré má priaznivý vplyv na liečbu mnohých ochorení, predovšetkým chudokrvnosti, ochorení pokožky ako je lupienka, akné či ekzémy. Chlorofyl podporuje správne fungovanie tráviaceho systému a hlavne chráni pred civilizačnými chorobami, ako sú cukrovka, rakovina či obezita. Zelené potraviny sú zdrojom mnohých vitamínov, minerálnych látok, aminokyselín, antioxidantov, bielkovín, stopových prvkov a rôznych zdraviu prospešných zlúčenín. Medzi zelené potraviny radíme napríklad mladý zelený jačmeň, spirulinu, mladú pšenicu, chlorellu a výhonky lucerny. 

Chlorella
Výborná rastlina, ktorá obsahuje až 60% kvalitných bielkovín a predovšetkým chlorofyl, ktorého je Chlorella najbohatším prírodným zdrojom, po ktorom je odvodené aj jej meno. Veľké množstvo vitamínu C, B12, karotenoidy, minerálne látky, aminokyseliny, vlákninu, ktoré obsahuje z nej robí výnimočnú rastlinnú potravinu. Chlorella podporuje bunkovú regeneráciu a hojenie. Pomáha vyrovnávať pH v tráviacom trakte, čím sa zvyšuje vstrebávanie dôležitých látok z potravy, zároveň odstraňuje usadeniny z tráviaceho traktu. Ti ľudia, ktorí sa zaoberali kyslosťou organizmu, na túto rastlinu určite nedajú dopustiť, Chlorella totiž znižuje kyslosť. Má antibakteriálne a antivírusové účinky. Je vhodná pre diabetikov a ľudí s vysokým cholesterolom. Odporúča sa užívať ako prevencia rakoviny.

Spirulina
Jedná sa o Jednobunkovú riasu modrozelenej farby, ktorá sa vyznačuje vysokou náročnosťou na čisté prostredie, je považovaná za akýsi ukazovateľ čistého prostredia. Riasa obsahuje veľké množstvo rastlinných a ľahko spracovateľných bielkovín, zeleného farbiva chlorofylu a tiež modrého farbiva fotocyanin. Fotocyanin má jedinečnú vlastnosť, ktorá zlepšuje odolnosť buniek voči UV žiareniu, využíva sa pri chemoterapii. UV žiarenie vysušuje pokožku, čo urýchľuje jej starnutie, práve fptpcyanin tomuto javu bráni. Podobne ako Aloe vera obsahuje významné množstvo enzýmu superoxid dismutáza a glutation, ktoré pomáhajú pri neutralizácii voľných radikálov v organizme. Spirulina obsahuje aj železo, vápnik, zinok, draslík, horčík, antioxidanty, beta-karotén, vitamíny skupiny B, esenciálne mastné kyseliny a vzácnu kyselinu V-linolénovú, ktorá podporuje tvorbu hormónu prostaglandínu. Spirulina sa často využíva v boji s nadváhou, pretože znižuje chuť na sladké, reguluje krvný cukor, znižuje vysoký tlak a je vhodná pre ľudí s vysokým cholesterolom. Dodáva energiu organizmu, čím potláča únavu. Obľubujú ju ľudia, ktorí majú problémy so štítnou žľazou, významne čistí a detoxikuje organizmus.

Zelený jačmeň
Často ho možno užívať vo forme prášku, ktorý sa rozpustí vo vode a pije sa hlavne ráno. Obsahuje množstvo vlákniny, ktorá pomáha predchádzať rakovine hrubého čreva, zápche a nadúvaniu. Taktiež obsahuje viac než 20 aktívnych enzýmov, chlorofyl, množstvo vitamínov a minerálov, bielkoviny a aminokyseliny. Avšak zelený jačmeň je dôležitý najmä pre jeho ​​vysoký obsah beta-karoténu, vitamínov C, E, B1, B2, B3, B6, biotínu, kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej a cholínu. Pre  jeho vysoký obsah bielkovín a vlákniny má vysokú sýtivosť, prečo je hojne využívaný pri diétach. Enzýmy v ňom slúžia na naštartovanie detoxikácie. Mladý jačmeň ma veľké množstvo priaznivých vplyvov na celý organizmus, spomaľuje starnutie, zvyšuje obranyschopnosť pokožky voči negatívnemu žiareniu, spomaľuje starnutie buniek, znižuje riziko civilizačných ochorení, upravuje hormonálnu rovnováhu v tele a a odbúrava psychické vypätie a stres.

Mladá pšenica
Pšenica obsahuje antioxidanty, vitamíny, minerálne látky, aminokyseliny, aktívne enzýmy, bioflavonoidy, chlorofyl a iné fytonutrienty, ktoré majú priaznivý vplyv na správne fungovanie bunkového metabolizmu. Mladá pšenica je vhodná pre ľudí s tráviacimi ťažkosťami, ako sú akútna gastritída, zápal žalúdka, čriev, žalúdočné vredy a pálenie záhy. Rastlina veľmi cenená pre jej účinky na organizmus a konkrétne na proces zvyšovania hladiny hemoglobínu, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Lucerna
Z lucerny sa najčastejšie pije zelený nápoj z mladých výhonkov, ktorý pomáha pri všetkých ochoreniach spôsobených prekyslením organizmu. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín až 40%, čo je v celom spektre potravín najviac aj vrátane mäsa. Lucerna je bohatá na vitamíny A, E, D, K a vitamín B6 - pyridoxín, tiež rad minerálov ako je draslík, vápnik, fosfor a železo, obsahuje aj chlorofyl, ktorý má dezinfekčný a antiseptický efekt. Podporuje celkovú regeneráciu buniek, neutralizuje prekyslenie, odstraňuje tráviace ťažkosti, pomáha pri bolestiach hlavy. Rastlina  dopĺňa fyzickú silu. Pomáha pri potláčaní akútnych a chronických zápaloch močových ciest vrátane prostaty.

Naposledy zmenené 03/08/2014

Share this article

About Author

verban
Pre písanie komentárov sa prihláste

O nás

Vítame Vás na stránkach magazínu ludsketelo.sk na ktorých vás čaká mnoho zaujímavých v niektorých situáciách až neoceniteľných rád a informácií

Zaujimavosti

NOVINKY EMAILOM

Novinky prednostne priamo na Váš email